SKATTEAVDRAG RUT 2018-10-09T14:05:25+01:00

Så fungerar RUT-avdraget

Sedan sommaren 2007 har du som privatperson rätt till skatteavdrag för hushållsnära tjänster RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt vilket rätt väl sammanfattar de olika tjänsterna som ingår i reduktionen. Här ska vi ta närmare titt på RUT- avdrag och hur du kan nyttjar det på bästa sätt.

Vem kan utnyttja rutavdrag?

För det första måste du betala skatt i Sverige och du måste ha fyllt 18 år. Var du kommer ifrån har alltså ingen betydelse, grunden är att du ska betala skatt för samtliga inkomster här (eller om du är begränsat skatteskyldig men betalar enligt inkomstskattelagen). Sedan ska du naturligtvis ha betalt för en tjänst som är godkänd för avdrag.

Hur mycket kan du få i rutavdrag?

Sedan 1 januari 2016 har du rätt till 25000kr i RUT avdrag per år. Är ni två personer i hushållet kan ni utnyttja bådas avdragsrätt och få 50000kr per år och familj.
Personer över 65år har rätt till 50000kr i avdrag. Kom ihåg att du aldrig kan få mer i RUT avdrag än vad du betalar i slutgiltig skatt.

Vilka företag kan erbjuda RUT?

Om du anlitar en städfirma eller liknande måste företaget ha F-skattesedel för att erbjuda RUT. När arbetet sedan är utfört betalar du halva kostnaden för arbetet och företaget begär resterande kostnad från Skatteverket. Detta kommer du sedan kunna se i din deklaration.

Vilka arbeten ingår i RUT?

Skatteverket ger följande definition: ” Rutarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde om det utförs i en bostad”. Grunden är alltså att arbetet ska utföras i hemmet alternativt ditt fritidsboende.
Städning: All typ av städning som utförs i hemmet ingår – från flyttstädning, storstädning och veckostädning till fönsterputsning och uppsättning av gardiner etc. ingår i RUT.
Tvätt: Tvättning av kläder ingår också i rutavdraget om det sker i hemmet alternativt gemensam tvättstuga. Att lämna bort kläder till kemtvätt eller liknande är däremot inte avdragsgillt.
Barnpassning: Barnpassning i hemmet, eller i anslutning till hemmet, ingår i RUT. Hämtning och lämning på skola/förskola är också godkänt. Däremot kan du inte dra av kostnader för transporterna till och från skolan. Du kan heller inte dra av för aktiviteter som inte ingår i vanlig barnpassning. Om barnet exempelvis tränar en idrott eller har en musiklärare som kommer hem så är kostnaden inte godkänd för RUT.
Trädgårdsarbete: Du får rutavdrag för lättare trädgårsarbeten såsom gräsklippning, snöskottning, lövkrattning och andra arbeten i trädgården. Krävs det någon form av specialkompetens, som att fälla träd, ingår det inte.
För mer information rekommenderar vi Skatteverkets sida om RUT.

BOKA STÄD

Vi är här för dig och kan planera en städning
24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.